ΕΛΦΕΕ Ν. Ηλείας «Δικαίωμα και των λογιστών στην ασθένεια.»

2016-03-22 12:24

ΕΛΦΕΕ Ν. Ηλείας «Δικαίωμα και των λογιστών στην ασθένεια.»

 

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
ΜΙΑΟΥΛΗ 1
27100 Πύργος Ηλείας
Τηλ. 2621020928


Πύργος  22/03/2016

 

ΠΡΟΣ:  1) Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Κο Τρύφωνα Αλεξιάδη

           2) Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κο Γεώργιο Πιτσιλή

           3) Υπουργό Οικονομικών Κο. Ευκλείδη Τσακαλώτο

           4) Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Κο Γιώργο Χουλιαράκη   

 

ΘΕΜΑ: «Δικαίωμα και των λογιστών στην ασθένεια.»

 

Κύριε υπουργέ, ενόψει της έναρξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σας γράφουμε αυτήν την επιστολή για να αναδείξουμε ένα γεγονός, που μάλλον αγνοεί το υπουργείο. Δεν εξηγείται αλλιώς μιας και δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη.

Οι λογιστές είναι άνθρωποι και όπως όλοι οι άνθρωποι ενίοτε αρρωσταίνουν. Ειδικά με την πίεση και τις συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Υπάρχουν μάλιστα ασθένειες, πολλές φορές σοβαρές, που καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε εργασία για κάποιο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω νοσηλείας σε νοσοκομείο ή ακόμα και λόγω πραγματοποίησης κάποιας επέμβασης. Έχουμε φτάσει δηλαδή στο σημείο να μην φοβόμαστε την ασθένεια για την ασθένεια, αλλά για τα πρόστιμα που μπορεί να προκύψουν από αυτήν.

Γνωρίζετε φυσικά ότι υπάρχουν γυναίκες συνάδελφοι οι οποίες γεννούν (κάποιες με το κινητό στο αφτί, κυριολεκτικά) και επιστρέφουν στην εργασία τους μέσα σε δύο ή το πολύ τρεις μέρες από τη γέννα, ενώ δουλεύουν μέχρι και την τελευταία ημέρα. Υπάρχουν άνδρες συνάδελφοι που γεννούν οι γυναίκες τους και οι οποίοι δεν μπορούν να παρευρεθούν και να βοηθήσουν όπως θα ήθελαν τη σύζυγό τους, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων και των καταληκτικών ημερομηνιών.

 

Η μόνη πρόβλεψη που έχει γίνει είναι, όσο μακάβριο και αν ακούγεται,  για το θάνατο του λογιστή, όπου σύμφωνα με την ΠΟΛ 1108/2014, άρθρο 1 παρ .5 «Σε περίπτωση θανάτου του λογιστή του υποκειμένου στο φόρο οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής, για τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας επήλθε το γεγονός αυτό, μεταφέρονται για 10 ημερολογιακές ημέρες. Οι περιοδικές δηλώσεις στην περίπτωση αυτή θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του N. 1599/1986 με την οποία δηλώνει ότι είχε αναθέσει την παρακολούθηση και διαχείριση των φορολογικών του υποχρεώσεων στο θανόντα καθώς και την ημερομηνία του θανάτου αυτού.»


Αυτό αναδεικνύει, πως στο βωμό της άμεσης  είσπραξης φορολογικών εσόδων(γιατί ούτως ή άλλως το κράτος θα εισπράξει), περνάει σε δεύτερη μοίρα η ανθρώπινη ζωή, αλλά και η αξιοπρέπεια, γιατί και πάλι το χρονικό διάστημα των 10 ημερών είναι υπερβολικά λίγο, αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε δέκα μέρες οι πελάτες πρέπει να ενοχλούν στενούς συγγενείς όπου μέσα στον πόνο τους, για την απώλεια του ανθρώπου τους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο σύντομα και την υποχρέωση παράδοσης φακέλων στους πελάτες προκειμένου να προλάβουν και να μην πληρώσουν πρόστιμα.

Ζητάμε τη συνεργασία του υπουργείου προκειμένου να βρεθεί μια λύση προκειμένου να μην επιβαρυνόμαστε με πρόστιμα για κάποιο λογικό χρονικό διάστημα, ανάλογο του περιστατικού (θα υπάρχει φυσικά πιστοποίηση από το αρμόδιο νοσοκομείο), ένα μήνα πριν και μετά τη γέννα για τις γυναίκες συναδέλφους και 15 ημέρες μετά τη γέννα για τους άνδρες συναδέλφους, που γέννησε η σύζυγός τους. Φυσικά θα απαιτούνται ληξιαρχικές πράξεις γέννησης προκειμένου να διαγραφούν τα πρόστιμα από τους πελάτες τους.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε, ως κλάδος και ως σύλλογος, ανοιχτοί σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει χρόνια τώρα.

 

Με εκτίμηση για το Δ.Σ της ΕΛΦΕΕΗ

 

Ο Πρόεδρος

Διονύσιος Χαμεζόπουλος

 

Ο Αντιπρόεδρος

Ιωάννης Πουλακίδας

 

Ο Γραμματέας

Γεώργιος Λαλιώτης

 

Η ταμίας

Ευγενία Γιαμπαστή

 

Τα Μέλη

Αριστέα Αποστολοπούλου

Αλέξιος Νταουλάρης

Παναγιώτης Ευθυμίου